Main menu
Nincsenek események

KTM vs DR: 3:0

Az alábbi írás közel sem adja vissza a vasárnapi túránk hangulatát, történéseit. Mert ez egy szokványos „Taki” túrának indult, míg nem beütött a krach. Az „önjáróvá” vált csapat végig csinálta a napot, volt iszonyatos por, nagy mellé menések, improvizálások, kalandos megoldások, műszaki hibák, na mos mi a fenét csináljunk pillanatok. Nem mellékesen egy eszméletlen jót motoroztunk. Jelige: Mindig az a legjobb túra, ahol Taki nincs ott 😁

Nem mellékesen egy eszméletlen jót motoroztunk.

 

Miután Taki motorját sikerült üzemképessé tenni, de a túrán nem tudott tovább jönni, így rám ruházta a túravezetés feladatát. Nem így terveztem a mai napot L Mivel én nem készültem erre a feladatra, így rögtönöznöm kellett. Némi térkép tanulmányozás után, fejben összeállt  kb. merre kellene mennünk, a hat fős csapattal. Kezdésnek megcéloztuk Casoya-t, mivel Robi ott várt ránk. Rögtönözve, némi torony iránt  menéssel megspékelve rátértünk az évadnyitós track-ra, ott le a köves patakmederbe….jó kis játszótér J A csapat kissé megizzadva érkezett Casoyara.

Begyűjtöttük Robit, elindultunk Nádas felé egy régebbi bálnás nyomon. Itt sem sikerült végig a track-en mennünk, így ismét némi plusz izgalmat becsempésztünk az útba. Nádasra nem mentünk be, elindultunk délnek az erdei úton ami Conop felé megy. Gondoltam, majd valahol átvágunk a hegyen, kelet felé, a Solymosra vezető útra. Sajnos a Garmin gps. térképemen nem találtam utat ami átvisz a hegyen, így improvizáltunk. Egy kissé elhagyatottnak tűnő, de járható köves, törmelékes feljáró után az út egyre rosszabb, keskenyebb lett, a végén már egy erősen benőtt vadcsapáson küzdöttünk fölfelé magunkat….. meredeken és hosszan, (Nem mindenkinek volt őszinte a mosolya :)) míg nem egyszer csak elértünk egy erdei utacskát ami viszonylag járhatóvolt, ezen  leereszkedtünk a völgybe. Újabb hegy állt előttünk, újabb feljáró. Itt elvesztettük Robit, aki elfelejtett szólni, hogy nem jön tovább L így öten folytattuk, mindenféle járt de inkább járatlan útmaradványokon, mígnem a tetőn elfogytak az utak… Így a meredek erdős hegyoldalon jó diákhoz illően amolyan Takisan elindultunk lefelé a járatlan erdőn keresztül „légvonalban”, harántolva, kerülgetve a kidől fákat, csúszkálva a törmelékes avarban. Ha ott vissza kellett volna mennünk…… Mondjuk a vége elég meredek volt, szó szerint, de egy-két kisebb eséssel sikerült megúsznunk, leértünk a völgybe, előttünk széles erdei út. T. Tomi gyorsan kicserélte az eltörött fékkarját….Ráálltunk a „Baráti szopás” track-ra, és a Solymosi várig igen rendes tempót menünk, a végén az egy nyomos, kanyargós, itt-ott sziklás utacska hab volt a tortán.  Itt megpihentünk, kiderült K. Feri elfáradt, de még megpróbálja, de a várból levezető meredek ösvényke segített eldöntenie, hogy akkor itt befejezte. Búcsút vettünk egymástól, négyen maradtunk. Irány világos, az eddigi nyomon. Mentünk ezerrel mert három óra elmúlott. Ilyen köves feljáró, olyan ösvény, erdő mező, van ezen e nyomon minden. Aztán egyszer azt vettem észre, nincs mögöttem senki. Visszamentem. Sanyikának nem indult a motorja, nem megy az önindító.  Tolásra se megy, berugókar nincs. Ülés le, önindító relé ki, két vezeték összeköt egy fogóval, és már pöfög is a gép. Egészen a legközelebbi hosszú egynyomos ereszkedésig, ott megint leállt. Ülés le……… A legközelebbi aszfalt utat keresztezve Sanyika érzékeny búcsút vett tőlünk, kis csapatunk három főre apadt. Na most már tényleg húzzuk neki, mert egy óra múlva sötétedik. Jól haladtunk, egészen addig….. amíg meg nem láttam a track-en az a kis kitérőt, amit tavaly Taki a „baráti szopás” keretében mutatott nekünk. Mert valami olyasmit találtunk mondani, hogy még nem fáradtunk el L Meredek egy nyomos ereszkedés, lent árkon át, lendületből fel a meredek partoldalon majd tovább a járatlan erőben. Öt perc az egész, ha megy. Ha nem akkor egy óra, mint tavaly. Nézzük meg!!! Öt perc alatt megvolt. ill. majdnem. Tamás már túl a kritikus részen álló helyzetben eldőlt a DRZ-vel, és utána nem indult a motorja  L  Szemrevételezés.

Valami megnyomta a karburátort, az oldalra elmozdult egy jó centit, szétcsúsztak a csatlakozások, széttörött a karter gáz szűrő-összekötő műanyag doboz (vagy valami ilyesmi). Na most akkor mit csináljunk? Ülés le, tank le, szerelés, ötletelés. Jó háromnegyed óra elteltével a motor újra járt, indulhattunk, épp időben mert mér erősen sötétedett. Fél óra elteltével, már Világoson voltunk. Érzékeny búcsú, pakolás, indulás haza. Izgalmas nap volt J

Hétvége eseménye... - Vince írta, taki videózta

A hétvégi túra, egy szombati turnéval kezdődött. Megünnepeltük szögedi cimboránk 40. szülinapját, ahol három napi hideg és meleg élelmet magunkba tömtünk, valamint megtöltöttük púpjainkat folyadékkal.

 

Szóba került a vasárnapi motorozás is, de mint kiderült volt aki Kaposvárra készül, és volt aki a ”híres Romániába”.

Mielőtt kifúrta volna oldalunkat a kíváncsiság, lemázsáltuk az örökzöld DR 350-et. Mikor végeztünk a matekkal, és 149 kg-ot dobott a számológép rögtön fölnéztem Takira, hogy képes a mai két tékkel versenyt motorozni.

Így indultunk vasárnap hárman:

-        Taki a sózsákkal

-        Tibi a perpetuum mobiléval (ktm lelkem hol indult, hol nem. Ezért büntetésből egész nap ketyeget)

-        Vince a svájci órával

A világosi várhoz vezető úton próbáltam nyeregben maradni, ami nem volt nagy feladat a frissen szervizelt telókkal. Ráment a napunk a találgatásra, vajon miért van az, hogy néhol annyira nedves a talaj, néhol meg porol.

Egyet értettünk, mikor megállapítottuk, hogy Tibi gumija talán még aszfaltra is kopottnak számítana.

Taki,  használtan vett krossz gumija egy fokkal jobb volt.

A nyertes, Vince tubbles+félmous-os kombinációja. Csak jelzem a recept nem saját találmány!

Most is mint mindig, ha tartalékra kell tenni a ktm-et, indulunk vissza. Megjártuk közben Kaszoját, jártunk patakmederben, vágtattunk gyalogösvényen, és persze legeltünk eleget.

 

 

Szöcsketúra 2018 - egy kis rövidecske

Szeptember 14-15-16 szöcsketúra... - még lehet jelentkezni!

Indulás péntek délután 3-4 között Nagylakról... érkezés ugyanide vasárnap este.
Csak rendszámos endurók jöhetnek... különösebb elvárás nincs... max: rinyamentesség.
Célterület: Zaránd+Szigethegység.
Haladós, nézelődős, de véletlen se pihenős dolgokra számíts...

Hótra nomád - sátor, kaja stb... amit hozol az van, amit nem az nincs.


Motivációs e-mailt az rhz kukac freemail pont hu címre kérem.

 

És már meg is érkeztünk... ;)

Hát nem álltak sorban az emberek - szerencsére. Így egy kifejezetten jót sikerült motoroznunk a Dél-nyugat Kárpátokban... Ha végig nézed a videót, lásd, hogy a motorokon rajta van a kétnapos cucc is... - az enyémet pl. észre se lehetett venni.

 

Hirtelen felindulásból elkövetett endurós kirándulás

Múlthéten említették a fiúk, hogy szombaton elmennek motorozni a Retyezád környékére - jöjjek én is.

- Reménytelen - válaszoltam nekik... Nyakunkon a MopedRally és már csak ez a hétvége maradt az útvonal bejárására... Ebbe maradtunk. Csütörtökön voltam Robinál, aki átnézte a bejáráshoz használt motorom - nem szerettem volna menetközbe valami váratlan meglepetést. Mondta, hogy pénteken 4-kor indulnak...

Na, pénteken 6-kor megcsörgettem, hogy még a határ átlépése előtt váltsunk pár mondatot.

- Hol jártok? - kérdem...

- Még el se indultunk, csak 7 óra körül fogunk, mert Gábornak valami halaszthatatlan dolga akadt és Bálint úgyis lemondta, így nem kell megállnunk Makón...

- Opsz... - megkérdem az asszonyt, hogy vasárnap ráérek-e bejárni... ;)

Megkérdeztem, elengedett.

Szóval 7 órakor már én is ott ültem a kis mercibe, a futón a frissen megkuplungozott DR250-nel. Mert Gábor szerint úgyis csak sziklás, múrvás utakon fogunk menni - jöhetek a kopott gumival is (csak a rally bejárás miatt nem cseréltem még le - aszfaltra ideális).

Hihetetlen jól haladtunk az autópályán... Kicsit több mint 3 óra múlva már a kempingben kerestük a helyünket. Én végül az autóban maradtam - igénytelen vok, de nagyon.

Másnap egy gyors reggeli mellett találkoztunk a bandával. Sajnos a meghívónk (Zolika) az előző napi megpróbáltatások után beálló dereka miatt úgy döntött, hogy a mai guruláson nem vesz részt - hazaindult. De maradtunk így is elegen.

Mondanom sem kell, hogy az első pár kilométerben a vakszelepen kidörzsölte az első gumimat - csere. Még szerencse, hogy átraktam a szerszámkészltet a DR350-ről... így mire mindenki visszajött megnézni a lemaradás okát, már újra harcra kész volt a gépsárkány. Ami az első pár emelkedőn csak nagyon darabosan akart felmenni. Nagyobb gázoknál prüszkölt kicsit, de a nap második felére teljesen megszűnt ez a jelenség - valószínűleg a karbiban kószálhatott valami kosz. Innentől kezdve élveztem a túrát - tényleg nagyon jó volt. Mondhatnám, hogy idén a legjobb. ;)

Rám jellemző módon a videókamera akkumulátorát az autóban hagytam, így felvételeket csak a Sonya Xperia Z++-os telefonommal tudtam készíteni, ezért máris elnézést kérek. Olyan lett amilyen - ellenben a semminél sokkal jobb.

A lényeg: ide még vissza kell mennünk - nagyon bejött a táj, a terep és a banda is. Végre... nem csak mindig a hárdozás... végre motorozhattunk egyet úgyis, hogy közben volt mit látni, nézelődni is. Köszönöm mindenkinek!

 

Taki túra - második felvonás

Nagy Tibor szerint:
(1. nap)

A nyári Taki túrán igen jól éreztük magunkat, a csapat is nagyon együtt volt, így azzal váltunk el: reméljük mielőbb újra együtt motorozunk. Augusztus vége felé jött a nagy ötlet, szeptemberben menjünk ki megint.  A körlevelemre amit kiküldtem, meglepetésemre mindenki azonnal igent mondott, (Gabi : mond meg hol és mikor találkozunk, a többi nem érdekel ) sőt Taki is bejelentkezet , aminek kivált kép örültünk. Két nap, nomád túra, haladós, semmi extrémkedés, sokat megyünk, aszfalt is lesz benne, szólt a terv, ill. Taki, mert ha már jött automatikusan a túravezetői szerep is az övé lett. Igen csak vártam a szept. 9.-i hétvégét, mert pár hete vettem egy KTM 400 EXC-t és hát erősen izgatott milyen lesz vele menni „rendes” terepen.
Ketten, Tamás meg én, már pénteken kimentünk Világosra, délután motoroztunk egy bámészkodós, fényképezős, kényelmes, szokjuk a motorokat kört. Másnap reggel nyolcra jött a csapat többi tagja, Taki, Kendi, Gabi,  meg mint kiderült Taki beszervezet  még három túratársat, így Sanyika, Robi, Joci is ott volt szombat reggel a rajtnál. Péntek este az is kiderült, nem mindenki szeretne nomádkodni, így abban maradtunk majd keresünk valami szállást, és a sátrakat szépen kiszedtük a csomagból.
Reggel nyolcra mindenki megjelent a szokott helyen, ki lábon, ki futóval, ki furgonnal jött, és láss csodát, nyolc tízkor már el is indult a csapat. A világosi várba vezető sziklás ösvény ezúttal kimaradt, így egy rövid aszfaltos szakasz után már be is kanyarodtunk az erdőbe. Mentük már vagy 5 km-t is, amikor az egyik elágazónál Kendinek leállt a motorja, és sehogy sem akart beindulni, mert hogy a hatalmas , direkt erre a túrára felrakott (mert hogy sokat megyünk, ígérte Taki) tankja teljesen üres volt. Ennek az óriás tanknak később komoly szerep jutott a túránkon. Kendi kapott Sanyikától egy flakon benzint, és visszaindult Világosra tankolni, majd Casoaia-ban  a kempingben bevárjuk. De, hogy addig se unatkozzunk, mondta Taki, motorozzunk ! Szegény Gabinak két harapással kellett befalnia a csirke combot, mert Takinál ez azt jelenti, felcsapja a siakját és bő gázzal elindul, aki akar menjen utána! Mentünk is rendesen, jól együtt volt a csapat, míg nem Taki egy hírtelen jobbossal bevágott az erdőbe, és keresett egy jó kis meredek hegyoldalt ahol lecsoroghattunk egy patakocskáig, majd a másik oldalon fel egy meredek kaptatón. Itt akadtak némi izgalmak, amit láthattok a videón is, végül ki így, ki úgy de mindenki feljutott. A kempingben Kendit is sikerült begyűjteni, így nyolc motorral tovább indultunk, változatos erdei utakon jó tempóban haladtunk. Nadason megállunk enni, ígérte Taki de nem úgy lett. Ahogy bekanyarodtunk Nadasra, azzal a lendülettel át is mentünk rajta, és egy keskeny , technikás egy nyomtávos , néhol bizony elég (nagyon) járatlan ösvénykén kerültünk egy jó nagyot. Ez valami kaja előtti vicc, gondoltam, de nem az volt, Taki csak ment elől diktálva az iramot, mi meg loholtunk utána. Be-be csúszott egy-egy vízmosáska, füves meredek domboldal, csak, hogy ne legyen olyan unalmas. Gurahont-ban végre csak megálltunk egy boltnál, vásároltunk, ettünk, majd tankoltunk. Itt egy kis meglepi ért, a KTM 400 EXC 8 litert evett a 110 kilométeren.  A baj csak az , hogy nyolc literes  a tank. Lett is gondom ebből később…. Taki susmorgott egy kicsit Jocival, valami sziklákról beszéltek, meg, hogy aki nem tud felmenni majd megy a kerülő úton. Haladjunk, mondtaTaki, vár bennünket a Nagy-Bihar.

Innentől arra emlékszem igen jó motoroztunk a fölfelé úton, én legalábbis nagyon élveztem, míg nem egyszer csak ott találtam magamat a Nagy-Biharra felvezető extrém szopós meredek, öklömnyi köves feljárójának tövében. Taki lelkes volt, mi kevésbé, de itt mindenkép fel kellene menni, mert …már nem is emlékszem miért. Amíg mi gyűjtöttük az erőt és a lekesedést, egy terepjáró araszolt lefelé a nagy kövesen. Hiába a sok jó tanács, hogy így meg úgy kell menni, a csapat szép lassan elvérzett a csúcsra vezető útnak nem nevezhető izén. Felállítgattuk a motorokat, visszacsorogtunk a „rajt” helyre. Ha fel nem tudunk menni, megkerüljük mondta Taki, de most már aztán igen csak tempót kellene menni, mert sok van még előttünk, és szállást is kell találnunk.

Így lett, mentünk ezerrel a mindenféle köves, sáros, gyökeres faágas utakon. Szerencsére mindenki bírta a tempót, nem nagyon lógott ki senki a csapatból így jól haladtunk lefelé a hegyről. Leértünk az Airesul mic folyócska völgyébe, aszfaltos lett az út, egy-egy nem túl biztató falucskán is átmentünk. Szállást kellene keresnünk, hangzott az ukász. Robi megkapta a lehetőséget, övé lett a feladat, mert, hogy Ő nem akart sátorban aludni.  A második helyen ahol érdeklődtünk, kaptunk egy címet, ahol tudnak bennünket fogadni. Robi beszélt is velük telefonon, igen négy szoba, lesz vacsora is. Szuper.  A panzió megtalálása kissé körülményes lett, mert a falu másik végén volt, és az utcában senki nem akarta tudni melyik ház az  meg a szomszéd sem. Végül csak megtaláltuk. Igen csinos fiatalasszony fogadott bennünket. A ház a szobák kiválóak, de kaja az nincs, vissza kell menni a faluba ha enni akarunk. Ebből lett egy kis morgolódás,  meg tanácstalanság, most mit csinálunk? Taki mentette meg a helyzet, vegyünk a boltban mics-t (román nemzeti étel, roston sült húsrudacskák, mint a csevapcsicsa) itt megsüthetjük. Így is lett, a két legfiatalabb Tomi és  Sanyika bevállalta a bevásárlást, így lefürödve, hideg sört  és a házigazda áfonya pálinkáját kortyolgatva vártuk, amíg a háziasszony megsüti a vacsoránkat. Jó hangulatban telt az este, csak szegény Gáborba fojtott bele a szót folyton Taki


Hú de jót motoroztunk ma!!! érzéssel dőltem be az ágyba, gondolom a többek is!

 

2. második nap

A kaland az élet, avagy ezt nem teljesen így képzeltük….
Amit nem írtam, Nemesi falucskában aludtunk az Airesul mic folyócska völgyében,  a falu szélén álló EU-s. támogatásból épült családi panzióban. Fiatal pár által üzemeltett modern, mai igényeknek megfelelő épület , kellemes belsővel, jó berendezve, nagy terasszal,. A szállás ok. de az esti sétát nem ebbe a faluba tervezném…bár a környező hegyek azok csodásak.


Szinte egész éjjel esett., és még reggel is szomorkás ködös-bánatos időt láthattunk. Igazándiból nem bántuk a nomádkodás elmaradását. Reggel nyolckor indulás, szólt a terv, (mert ma jó sokat megyünk…) Sanyika pakolászás közben valami vízesést emlegetett a közelben amit jó lenne megnézni, de Taki nyolc tízkor bő gázt adott és elhúzott. Ott lentebb lesz egy benzinkút, ezt még este mondta, így a kevésbé ügyesek kissé leszakadva „megérzés” alapján követték az élcsapatot a kanyargós aszfalt úton. Airesul Mare duzzasztó gátnál megállt a csapat kicsit nézelődni. Kiderült Sanyika nincs meg, pedig hamarabb indult mint mi. Taki már épp elő vette a telefonját, amikor befutott Sanyika. Csak nem bírta kihagyni a vízesést…Campeni-ben megtankoltunk, majd egy erős balossal bevettük magunkat a hegyek közé. Föl, föl, föl, egyre meredekebb, egyre durvább ezzel arányosan egyre élvezetesebb, köves, vízmosásos úton mindenki vérmérséklete szerint húzta a gázt. Egyszer csak kibukkantunk az erdőből a hegytetőn, és valami csodaszép látvány fogadott bennünket. A felhők fölött voltunk, a bánatos csöpögős idő után szikrázó napsütésben vakítottak az alattunk lévő hófehér felhők. Volt is nagy álmélkodás, csak úgy „kattogtak” telefonok fényképezőgép alkalmazásai, készültek a szelfik.

 

Miután kicsodálkoztuk magunkat, tovább indultunk. Mentünk a hegyi utakon, mígnem leértünk egy mindkét oldalon meredek erdős hegyoldallal övezett völgybe,. Taki tájékozódott, majd közölte, jobbra megyünk egy kicsit, majd balra fel. Na, a kicsi lett vagy 100 méter, majd Taki hírtelen befordult az erdőbe, mi meg lendületből utána. Uram isten! A látvány láttán majdnem visszafordultam, a motorom meg hanyatt akart esni. Az út amire ráfordultunk, toronyiránt ment fel a hegyre, öklömnyi kövek görgetege, itt-ott víz által kimosott árkokkal fűszerezve nem volt túl bíztató látvány. De kiderült, az ijedtség fölösleges volt, simán feljött a csapat, folytattuk az utat. Csak mentünk, csak mentünk továbbra is fölfelé mindenféle utakon, ösvényeken, Taki elől rendületlenük tolta a tempót, majd kiértünk egy fennsíkra. 1800 méter fölött vagyunk, mutatta a GPS. Jobbra legelésző birkanyáj, aranyos barikákkal, meg….. meg ….. Azt a mindenit ekkora kutyákat még életemben nem láttam, és mind felénk jön!  Elegánsan elhúztunk mellettük, majd nemsokára megálltunk egy kilátó ponton (video kutyákkal) Itt megint volt nagy „ááááá ilyen nincs” meg „hű de szép” . A kutyusok továbbra is barátkozni akartak, mi kevésbé, így gyorsan tovább álltunk, le a hegyről, a szokásos mindenféle utakon , egy ágakkal benőtt erősen köves hosszú patak meder emléke valahogy nagyon megmaradt bennem, míg végül a  Lara patak völgyében végig tempós hepe-hupás köves, sáros kerülgesd a víztócsákat utacskán megérkeztünk Valea lerii-be. Na ez azért nem volt ilyen gyors mert közben lejöttünk 1800 méterről 750-re. Nagyon nem bámészkodtunk, megint szemben fel a hegyre, át a hegyen, másik oldalon le a Hideg Szamos völgyébe. Közben Tamásnak volt egy defektje, amit kollektívan javított a csapat, azaz mindenki beledumált a két aktívan dolgozó munkájába. Ezt nem így kell, én amúgy szoktam, stb.

 

Ha már leértünk a hegyről meg is ebédeltünk, ill. inkább uzsonnáztunk (mert már erősen délután volt. ) egy bolt-kocsma egység árnyas padjain. Látszott kissé késésben vagyunk, azért fáradunk is,  lassan már tankolni is kellene, főleg nekem az extra nyolc literes fogyasztásommal.

 

Egy kis aszfalt, majd megint fel a hegyre, újabb jó kis kilátó pont (Varful Ijar).
Eddig tök jó együtt jött a csapat, tartottuk magunkat a szokásos Taki féle csapatban motorozás szabályaihoz. Hanem itt valahol történ egy kis baki. Csak sejtjük hol, de nem tudjuk biztosan, de tény, elvesztettük Robit és Jocit. Tanulságos a dolog. Egy elágazásban kicsit bénáztunk, Taki túlment az elágazáson, majd visszafordult, és elment jobbra.  Akik közvetlen mögötte mentek azok között a nagy forgolódásban felcserélődött az addigi sorrend, és senkinek sem tűnt fel, hogy kettővel kevesebben vagyunk. Egészen a legközelebbi elágazásig, ahová elég szétszakadozva ért a csapat, mert Taki nagyon húzta neki, a por is nagy volt , szóval a lényeg kiderült hiányosak vagyunk. Állunk várunk, semmi, Taki visszamegy egy darabon, semmi, megint várunk semmi, telefont nem veszik fel, sms-re nem reagálnak. Basszus öt óra van, a Pádis még igen messze, nem beszélve Világosról, ahol a kocsikat hagytuk. Nem várunk tovább, indulunk tovább, döntött Taki, Joci járt már erre többször csak nem veszik el.  Újabb hegyre fel, majd a gerincen tovább. A Pádis előtt Tominak újabb defekt, nyomunk bele defekt sprét, és gyerünk tovább. Kifogy a benzinem, de Kenditől kapok, innen takarékon megyek.

 

Kiértem Pásidon az aszfalt útra, elindultam le a szerpentinen. Annyira el voltam foglalva a benzin hiányával, hogy nem tűnt fel, egyedül vagyok, de legalább gurultam, hol motorral, hol üresben leállítva. Végül minden elfogyott, a lendület is, a benzin is, megálltam. Hívtam Takit, itt van előttem a benzinkútnál, de zárva van, és neki sincs benzinje. … Fasza!  Kis idő múlva jött Sanyika, tartalékon, majd Gábor a hírrel, szintén tartalékon, Tominak újabb defektje van, aligha tud tovább jönni, mert a külső igen viseltes, itt-ott reped. Befut Kendi is, az óriás tankjával. Tomit menteni kell, kap mindenki némi benzint és irány Sudrigiu, ott van benzinkút, csak tíz km. Tankolás, kávé, kupaktanács. Taki, ő csak visszamegy Tomihoz egy ultra vastag belsővel, hátha…. mi hárman megyünk a kocsikhoz, Sanyika elindul haza lábon. Megkerült a két elveszett is, jött egy sms, hogy ők már a kocsiknál vannak……x#&@~ˇ* . Este 8, sötétedik, 150 km aszfalt a hegyek között. Hát nem esett jól. A seggem már úgy fájt, hogy minden lakott területen állva mentem át, és valahogy nem haladtunk, legalább is úgy éreztük. 11-re értünk Világosra, a telefonom addigra lemerült, így töltőre fel és örömhír. Tomi és Taki elindultak lábon, nem kell visszamennem. Mi tagadás nem bántam. 12-re megérkeztek a fiúk, bepakoltunk a Masterba és irány haza!  Négyre már otthon is voltam, Tomi meg hatra.
A záró eseményektől eltekintve, azt gondolom, igen jó kis túrát tettünk az elmúlt két napban. Csoda szép helyeken igen jót motoroztunk, némi izgalommal vegyítve, és  csak beesett egy-két izgalmasabb „Taki féle” szakasz is.
Taki köszi a vezetést, fiúk köszi a társaságot!!!
Mikor megyünk legközelebb?

 

 

Videó (vágott):

 

Videó (vágatlan a türelmeseknek):

 

 

Endurós kirándulás Remetén Zolika vezérletével

Már elég régóta hívogatnak a srácok, hogy legalább egyszer menjek már el velük az erdélyi Remetére, mert ott olyanokat lehet gurulni, hogy ihaj... Mivel most a hétvégén tényleg semmi dolgom nem akadt, és a Dr350 is (Robi hathatós segítségével) kezdett összeállni, úgy gondoltam, hogy egy próbaút senkinek se fog ártani. Péntek délután 4-re beszéltük meg a randit, amit majdnem sikerült is lemondanom, mert kiderült, hogy a szervizbe berakott mindkét belső anyaghibás volt, így induláskor vettem észre, hogy felnin van elől és hátul is... Felhívom Gábor, hogy reménytelen - mondja, nem gáz... még ő se indult el, álljak neki nyugodtan a szerelésnek.

Ha tudnátok, hogy én hogy utálok szerelni...

A hátsót kicseréltem. Nem volt egyszerű, mert valami extra hülye vakszelepet sikerült bele vennem, aminek olyan rövid volt a csavarszára, hogy alig fért alá a gumi pereme... De megvolt. Az elsőt meg felpumpáltam, majd szerelünk ott, most elég, ha a kocsiig kibírja.

Kibírta.

A négyórás indulásból lett egy kis híján 6-os... így a vacsorában már nem is reménykedtünk. Későn este értünk Remetére a Turul panzió/kempingbe... Kis faház 90 lejes bérleti díjjal (már ha jól értettem), kapásból kértünk 3-at, így mindegyik házba pont ketten maradtunk (amúgy 4 személyesek, egy két személyes ággyal és egy emeletessel). Csicsi-ja...

Reggel korán keltünk, defekt szerelés... Lángon sült lángos reggeli (a lényeg, hogy így totál olajmentes). Majd irány a terep.

Remetéből át motoroztunk Mezgédre, ahol is a családi kirándulások alkalmával oly gyakran igénybe vett pihenőhelynél tértünk le a murvás útról és kezdtünk ismerkedni a tereppel. A Dr350 egész ügyesen vette az akadályokat, bár a több mint 5 éves gumiabroncsok tapadása azért érezhetően hagytak maguk után némi kívánni valót. ;) A többiek is jól boldogultak.

Indulás óta még egy óra se telt el és mi már a Jád völgyében koptattuk, az amúgy igen kopatos aszfaltot. Itt megnéztünk egy kilátó helyet, ahol is a turisták tömege miatt inkább csak szépen átaraszoltunk, nem álltunk meg. Majd egy elég kemény kőomláson keresztül elindultunk az Istenek havas irányába - persze nem állt szándékunkba eljutni odáig, csak a fennsíkon a Turul vendéglő tulajdonosának a faházát akartuk meglátogatni. A kőomlás - nagy meglepetésre - köves volt és omlós és iszonyat hosszú... Mindenkinek meg kellett állni legalább egyszer pihentetni a kezeit, mert valami iszonyat rázott az egész, kivette az erőt rendesen az emberből. Az omlás végén egy meredek fenyőerdőn átvivő turista úton lehetett feljutni a fennsíkra. Sajnos a Zaránd lágy lejtőihez szokott Hisztis barátunkat váratlanul érte a kőtenger ezen iszonyat mennyisége és többször próbált a kardjába dőlni. De Zolika mindig hitet és reményt vert belé. A lényeg: felért ő is.

A faháznál kis ejtőzés, kávézás... pihi.

Majd a piros jelzésen leereszkedtünk a Jád völgyébe ismét (persze itt is okoztak meglepetéseket az utat elzáró, kidőlt fák kikerülése). Beültünk a büfébe egy jégkrémre, üdítőre (köszi Zolika! - nálam egy fillér se volt...). Majd átvágtunk a Jád patakon és felmentünk a Bulz kőhöz (ami szerintem nem az volt, de majdnem). Valami iszonyat jót motoroztunk ezen a részen - nagyon kellemes erdei ösvényeken vezetett minket Zolika. Még a végén levezetésnek tartogatott kellemetlen patakmeder se tudta teljesen lemosni az arcunkról a mosolyt... Ugye fiúk? ;)

Gábor és Zoltán csak a hecc kedvéért még felfelé is bepróbálta az amúgy tényleg elég extrém medret.

Pikk-pakk visszaértünk a kocsihoz - épp időben, mert a kis dr350-ből kb. egy kilométerrel előbb kifogyott a benzin és csak nagy durrogás közepette jutott néha-néha a karbiba a rázódó tankból egy-két csepp. Csak megjegyezem: összesen nem mentünk 90 km-t se, így az dr előző gazdája akár be is kaphatná... így elkarbulálni egy motort, ehhez már tehetség kell.

A túra összességében iszonyat tetszett. Soha nem hittem volna, hogy egy általam ennyire ismert területen ennyi ismeretlen hely van még. ;) A terep is első osztályú volt - az előző este esett az eső, így por nem volt... a tapadás isteni. A társaság olyan, amilyen... - kicsit kötekedős, de majd jól a tökükre lépek. Viszont vitathatatlan, hogy ez a túra összességében kb. 15e Ft-omba került (ezek csak a túra költségei, a motor karbantartást hagyjuk), na ennyiből 3-4 napos túrákra szoktam menni vagy a Zarándra minimum 3-szor. Szóval srácok: sajnálom - ez soha nem lesz az én túrám. Tudom-tudom... a szállás, a zuhany megfizethetetlen... - nektek. ;)

 

Vágott videó zenével:

 

Teljes, vágatlan videó, zene nélkül: