Main menu
Nincsenek események

Tartalomjegyzék

Ales szerint:

2010.08.28-29

Először valamikor tavasszal olvastam a túráról, de mivel túl keménynek láttam nem jelentkeztem. Taki kitalálta,hogy két súlycsoportra osztja a jelentkezőket, mármint a motor súlya szerint. Nézegettem a jelentkezőket, hogy milyen gépekkel indulnak .A túra előtt 2 nappal úgy döntöttem feliratkozom, és ha Taki is hozzájárul megyek. Taki felírt a nehéztüzérséghez, 3db Transalp, 1db xtz 660 és én xt600z-vel .Két napom volt a motor felkészítéséhez. Gumik már megvoltak, fékbetétek megrendelve, csak fel kellett szerelni őket. Addig pakolásztam, szerelgettem, hogy az indulás reggelén vettem észre, a hátsó fékbetét a satupadról vigyorog rám, valahogy ezt elfelejtettem beszerelni, így gyors fékbetétcsere, felcuccolni a motort, ha hazajövök a melóból gyors öltözés és start. Az időjósok miatt majdnem itthon maradtam, de végül úgy döntöttem nekivágok az útnak.

 

Mivel az indulási ponttól 300km lakom a péntek éjszakát Mistraléknál töltöttem Szegeden. Taki is felajánlotta, hogy nála aludhatok, de mivel őt még csak "futólag" ismerem, mivel ő mindig rohan  maradt Mistral, vele már közvetlenebb a kapcsolatom. Míg el nem aludtam a túrán jártak a gondolataim,vajon meddig fogok eljutni stb.

Eljött a szombat reggel,ébresztő 6kor. Egy meleg tea, öltözködés, irány a garázs. Mistral megtalálta a jogsiját, amiröl azt hite, hogy elhagyta, így nyugodt szívvel vágunk neki a túrának.

Egy parkolóban várjuk Takiékat. 7óra után néhány perccel meg is érkeznek,gyorsan felkapom a bukót, kesztyűt, mert ahogy Takit ismerem képes itt hagyni. Elindulunk a határ irányába, normális 90-100-as tempóban. Útközben csatlakozik hozzánk egy Ténérés club tag, elkisér bennünket a határig. A határ túloldalán már várnak bennünket a többiek. Gyors bemutatkozás, egy-két ismerős arc. Gombóc megdicséri veterán endurós kabátom, és elimerően közli: nem gondoltam, hogy vagy olyan hülye, 300km-röl idemotorozol. Gombóc gyorsan tankol egy kis gázolajat és már mehetünk is  /ezt itt még senki nem tudta,egy eldőlésnél vagy hol derült ki/

Irány a vár.Azt gondoltam poénnak szánják,hogy a várhoz motorral kell felmenni,de mint kiderült nem poén volt.A felfelé vezető út sziklás köves és meredek.Eddig csak homokban é sárban motoroztam,a legmagasabb domb pár méter magas volt amit eddig megmásztam,úgyhogy mire felértem majd össze fostam magam.A vár előtt Mistral beszorulva,se előre se hátra.Ő még nem jött rá,hogy nem minden hová muszáj menni ahová Taki megy:)Kis tili-toli és már meg is fordítjuk az xtz-t.Reggelizés, indulás tovább.

Külön válunk két csoportba,az állítólagos két nyomvonalon folytatjuk a túrát:)A következőkben van minden ami endurósnak vágya.Próbálok úgy menni,hogy az előttem lévőket figyelve,hibájukból tanulva ne boruljak el.Ez egy darabig bejön,meg is dicserem magam,hogy még csak én nekem nem volt perec.Próbálok úgy helyezkedni,hogy Regal mögött motorozzak,így lesz mindig időm pihenni míg a többieket várjuk:)Ennek viszont volt egy hátránya,mivel sokkal gyorsabb mint én néha úgy lemaradok,azt sem tudom merre menjek:(Így sikerült eljutnom egy vízmosott patakmeder szerü helyhez ami tele volt minden "szarral"de mivel már eddig is jöttünk útnak látszó utakon gondoltam ez a jó irány.Elkezdtem leengedni a motort a patak meder szélén, elérkeztem egy ponthoz ahol láttam ebböl perec lesz,és már feküdt a motor.Mistrallal és Kukával felállitjuk a tehenet.Leltár:egy tükör,egy tank.Minden lényeges dolog működik,jön a hogyan tovább:)Kuka meggyőz róla,hogy nincs más választásom irány előre.Pár méter után kievickélek az általunk vélt útra.Regal már vár és integet,merre menjek.Kiderült ugyan úgy járt mint én csak őneki lejjebb sikerült az akció.Mikor mind az öten leevickélünk látjuk meg tőlünk pár méterre az utat ahol le kellet volna jönni:)Itt volt Lajosnak a Regal felé intézett beszólása:mit röhögsz Te geci?Őszinte volt,mélyröl jött,de csak röhögtünk az egészen.Mig Mistral motort javított mondtam Kukának kitaláltam két találó nevet:geci joci,perec lajos/erről a túra alatt csak ketten tudtunk és jót mosolyogtunk/remélem ezért nincs sértődés:)Joci elég "genya "ahhoz ,hogy megadja a döntés lehetőségét merre tovább,de azért ne tévedjen el senki:)Lajos meg profi szinten műveli a motor döntés-felállítást:)Kitartásból ötös.Kuka olyan lazán ment mindenhol mintha 100éve ezt csinálná pedig csak egy éve motorozik.Mistral gyorsan megtanulta, nem kel mindig az előttelévő után rohanni,igy az én perecemböl tanulva azt a szakaszt kihagyta:)Kiértünk a műútra.Búcsú Mistraltól,ő haza, mi irány tovább a hegyek közé.Elérkeztünk egy olyan helyhez ahol megtláltuk Takiék nyomát és ebbe az irányba mentünk tovább.Kb az út felénél nekem már gyanus volt,hogy itt ezekkel a motorokkal nem fogunk tovább menni.Tovább mentünk,de elértünk egy olyan helyhez ahonnan már nem tudtunk tovább menni,és közeledett az este.Regal a kihivást jelentő előrét,mi a már ismerős hátraarcot választottuk.Jelzem az út során nem ez volt az első:)

Következő pihenőnket egy gyönyörű tónál tartottuk,majd irány egy benzinkut.A tankolás után elindultunk a szállásunk felé ami"pár kilóméterre"volt.Már csak pár kilóméter,most már fasza út lesz,itt már csak a gázt kell húzni,és hasonló szavakat Regal gondolom Takitól tanulta a túra előtti megbeszélésen:)

Bekövetkezett amire nem számítottam,ránk sötétedett. Mocim világitása egy rakat szar,ehhez jött hozzá az iszonyatos por,sötétség és az öklömnyi kövekből épített hegyi út.A semmi közepén megkérdezte Regal:itt alszunk,vagy megyünk tovább a kempingbe "pár kilóméter"?A kemping mellett döntöttünk/ez volt a nap legjobb döntése/:)Kiértünk végre az aszfal útra.A világítás,fáradtság és poros szemüveg miatt volt mikor akár 40-is száguldoztam a szerpentinen.Kuka sétált utánam,az ö világítása segitette a "látásom".Már rohadtul fáztunk,megálltunk átöltözni..Regal sehol,már rémeket láttunk,vajon hol lehet.Egy helyi emberke aszondta  pár km a kemping.A kempingnél vigyorogva várt bennünket Joci.Kérdezte:megyünk a csúcsra vagy maradunk?Szinte egyszerre mondtuk,vagy csak gondolotuk,mennyen a faszom:)

Kezdtünk magunkhoz térni,közben Regal rendezte a szállást.Gyors kastély építés,majd vacsi.Az esti piálgatásból egy meleg tea lett:)Mikor visszamentünk a sátrakhoz Lajos már durmolt,mi is követtük és dobtunk egy hátast.

Reggel míg a többiek magukhoz tértek tettem egy rövid sétát a környéken.A táj gyönyörű,csak a birka emberek szeméttárolónak nézik a természetet:(((

Elkezdtünk pakolászni,közben megérkezett Taki,majd később a többiek is.Regallal elindúltunk "megmászni" a hegyet/mire megmostam a szemüvegem Taki vezetésével a többiek elhúztak/.Taki hova rohansz?:))A csúcshoz  vezető úton defektet kapott Kuka olajszűrője,mondta a rossz hírt Joci.A csúcson nézelődés,fényképezkedés majd irány lefelé.A lefelé vezető úton elkapott bennünket a nézelődési vágy,így Lajossal csiga tempóban tettük meg az utat.Lent már Kuka várt bennünket,Regal elment a kempingbe a kvadosoktol segitséget kérni.Amikor visszajött mondta,hogy se szűrő,se olaj.Itt eldölt a Pádis kimarad.Míg lebányászták a szűrőt megkajáltam és azon filóztam mit lehetne tenni.Jött az isteni szikra ,húzzunk rá egy konzerves dobozt a szűrőre,de nem stimmelt az átmérő:(Lajos mentőötlete,SÖRÖSDOBOZ! Mivel a szűrő gond "megoldódott"Regal elment olajat szerezni.Szépen eltelt az idő,úgy döntöttem,mivel segíteni már nem tudok elindulok haza.Útközben találkoztam Regallal,csak intettünk egymásnak és mindketten húztuk tovább a gázt.Ő már vitte a megmentő nedüt a Transalpba.Személyesen nem tudtam tőle elköszönni és megköszönni a türelmét:Köszönöm:)

A haza utat egy kávé erejéig szakítottam meg,este7 körül értem haza.Nekem a teljes túra 960km-re sikerült.Nagyon szuper csapat jött össze,örülök az új ismerősöknek.Az időjósok meg KAPJÁK BE!Majdnem miattuk kimaradtam az életre szóló élményekből:))

Kilenc körül próbáltam Kukát hívni,de nem vette fel.Gondoltam,vagy még úton van,vagy már szundikál.10óra körül érkezett az SMS "most értem haza a két genyával":)Így már nyugodtan dobtam egy hátast,mindenkinek sikerült...

KÖSZI TAKI!

Ales

Ui:A "sértő"szavakat vágd ki ha gondolod...de ott ezeket senki nem érezte sértőnek.