Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy törekedjünk az otthoni balesetek elkerülésére. A lezárások idején, bár azt gondolhatnánk, hogy mivel szinte senki sem ült autóba vagy más járműre, a biztosítók is jóval kevesebbet dolgoztak, ez viszont nem így van. Az történt ugyanis, hogy az otthonukban unatkozó emberek nagy része felújításba kezdett, hogy hasznosan tudja eltölteni ezt a sok hirtelen felszabadult időt.

Az olyan kisebb munkák, mint mondjuk a nappali kifestése vagy a kerítés felújítása első hangzásra talán nem tűnnek annyira veszélyesnek (bár a kerítés építése valójában nagyon is az, ahogy az a későbbiekben ki fog derülni). Ennek ellenére számos váratlan dolog történhet ilyenkor is, a biztosítók pedig ebben az időszakban főleg ezekre voltak kénytelenek fizetni. Ilyen például az, ha leesünk a létráról, szögbe lépünk, a szemünkbe megy a festék, valamilyen eszközzel megsebesítjük magunkat, és hát egyik sem kellemes élmény. A kerítésépítés még talán belefér, de azt senkinek sem ajánlom, hogy megfelelő tapasztalat és képesítés nélkül kezdjen mondjuk villanyszerelésbe, remélem, hogy teljesen egyértelmű és érthető okokból!

Mert hát még a profikat is érhetik balesetek! Én már évek óta az építőiparban dolgoztam, amikor megbíztak bennünket egy kerítés építésével. A ház tulajdonosa a kerítésen ugyan nem, de úgy néz ki, hogy a földmunkán nagyon is szeretett volna spórolni, mivel a talaj egyenetlen volt, és még valami régi járdának is ottmaradtak a romjai, amit nem voltak hajlandóak elhordattni. Az egyik ilyen kődarabban megcsúsztam, miközben egy kerítéselemet próbáltam éppen a helyére vinni, és háttal a kerítés betonalapjára estem! Kerítéselemek szállítása helyett mentő és kórház, a szög és kalapács helyett pedig a hordágy és a nyakmerevítő lett a társam. Mégis ki a fene gondolta volna, hogy a kerítésépítés ennyire veszélyes szakma tud lenni? Még jó, hogy nem ácsnak mentem, mert ott aztán valóban nagyot lehet esni!

Pár nap elteltével szerencsére jó híreket közöltek az orvosok: valószínűleg nem lesz maradandó gerincsérülésem, amennyiben rendszeresen részt veszek az előírt gyógytornán. Az állami rendszer ugyanakkor eléggé szervezetlennek tűnt: sokat kellett várni az időpontokra, az adminisztráció is kaotikus volt, ezért inkább úgy döntöttem, hogy a saját kezembe veszem a dolgok irányítását. Úgy véltem, hogy jobb, ha a gyógytorna magánrendelés felé veszem az irányt. Lehet, hogy többe kerül, de ha jobban belegondolunk, még így is olcsóbban jövök ki, mint ha:

-Nem tudnék belátható időn belül, vagy akár soha ismét munkába állni az elhúzódó kezelések és várakozások miatt
-Az elhúzódó kezelés miatt folyamatosan fájdalomcsillapítót kellene szednem. Ennek nyilván az anyagi vonzata is jelentős, de az még nagyobb baj, hogy ez a helyzet morálisan is megviseli az embert, addig sem lesz képes valamilyen más munkát/egyéb hasznos tevékenységet végezni
-Rám törne a depresszió, mert nem lenne rövidebb időn belül látható javulás.

Az utóbbira persze sehol sincs garancia, viszont egy jó gyógytorna magánrendelés keretein belül többféle módszer közül igyekeznek kiválasztani a számunkra ideálisat. A therapy4u.hu is ezt az elvet vallja, többek között ezért is döntöttem mellettük. Itt már az első alkalommal is azt éreztem, hogy valóban velem és az egészségemmel szeretnének foglalkozni. Pontosan kikérdeztek a kerítésépítéses balesetemről és az azután jelentkező panaszaimról. A részletes információknak köszönhetően már kezdett körvonalazódni egy terv, ami működőképes lehetett az egészségem javítása szempontjából.

gyógytorna magánrendelés

A therapy4u.hu által kínált kezelés többféle módszer alkalmazásából tevődött össze. Látszott a szakembereken, hogy mindezeket évekig tanulták, és nagyon nagy tapasztalattal rendelkeznek. Másra nem is szabad bízni magunkat, mivel a gerinc szerepe meghatározó egészséges mozgásunk szempontjából. Ha már probléma van vele, senki sem szeretné, ha rosszabbodna az állapota. A kívánt javulás pedig csak akkor érhető el, ha a választott szakember rendelkezik a megfelelő anatómiai ismeretekkel, emellett pedig még pontos és alapos munkát is végez. Valamint van türelme végighallgatni a panaszainkat, mivel itt a legapróbb eltérésnek is a normálistól hatalmas jelentősége lehet.

Bár a therapy4u.hu csapata profi, barátságos, segítőkész, rosszat pedig nem igazán tudok róluk mondani, a legtöbben mégis úgy vannak vele, hogy a legjobb lenne megelőzni a hátfájás problémáját, a komolyabb betegségeket pedig még inkább! Ez való igaz, viszont az is, hogy ma már rengeteg időt töltünk ülő helyzetben, és keveset aktív mozgással. Nézzük meg mondjuk Feri esetét!

Feri napi 8 órát dolgozik egy irodában egy számítógép előtt ülve. A cégvezető szerint inkább a számítógép legyen drága, mert az lényegében Feri munkaeszköze, mintsem a szék, amin ül. Feri minden reggel autóval érkezik meg a munkavégzés helyszínére, amibe szintén csak be kell ülnie. Ugyanazzal a járművel megy haza is, időközben pedig bekap valami gyorskaját útközben, mert egész nap nem volt ideje rendesen étkezni. Az elhízás miatt tovább romlik Feri testtartása, illetve még jobban felborul az egyensúly a szervezetében ennek köszönhetően. Ezért Ferinek hazaérve már semmihez nincs kedve és ereje, csak ledobja magát a kanapéra a TV elé bármilyen testhelyzetben.

Feri valószínűsíthető, hogy ha így folytatja, pár év múlva szintén a therapy4u.hu ügyfele lesz, hacsak nem más egészségügyi problémákkal fog küzdeni éppen. Számára viszont már most segítséget nyújthatna megelőző jelleggel a cég ergonómiai tanácsadása, amelynek célja, hogy az ülő munkát végzők úgy tudják elvégezni feladataikat, hogy közben testtartásuk és ezáltal egészségük a lehető legkisebb mértékben károsodjon. Ferinek persze ebben az esetben arra is felhívnák a figyelmét a therapy4u.hu szakemberei, hogy az egészségünkre úgy érdemes tekinteni, mint egy rendszerre, ahol minden mindennel összefügg. Ezért a gerince rendbehozása mellett érdemes leadnia a túlsúlyából, valamint egészségesebb életmódba kezdenie, de ez már Feri saját döntése és felelőssége lenne innentől kezdve.

Az egészséges testtartás és gerinc megőrzése egy ilyen helyzetben sem egyszerű, viszont az egész alapból nehezebb azok számára, akiknél mondjuk már gyerekkorban gerincferdülés alakult ki. Ez az állapot hosszútávon számos komplikációval járhat, ezért törekedni kell a mielőbbi megszüntetésére. A therapy4u.hu ebben az esetben is speciális gyógytornát tud biztosítani, ennek az első lépése pedig a gerincferdülés típusának megállapítása. A műtét előtt állók számára sem mindegy, hogy mik a beavatkozás lehetséges kimenetelei, ezért nekik is jót tesz, ha amennyire csak lehetséges, igyekeznek javítani a fennálló problémákon saját erejükből is, méghozzá egy profi gyógytornász segítségével.

Összességében véve tehát egy gyógytorna magánrendelés számos különböző és változatos kezelés színhelye lehet attól függően, hogy milyen problémával érkezünk. A therapy4u.hu esetében biztosak lehetünk benne, hogy alapos állapotfelmérés után a legkiválóbb terápiák kombinálása által hatékony és minőségi ellátásban részesítenek bennünket. Ha pedig egyelőre még nincsenek gerincpanaszaink, de sok ülő munkát végzünk, akkor is érdemes tanácsot kérnünk tőlük a hatékony egészségmegőrzés érdekében.